vineri, 25 noiembrie 2011

Oi jienesti

Mioara jieneasca...
Oi jienesti..
Va urma...

Despre turcanele de Petrosani...

Oile jienesti sunt o varietate de turcana, atent selectata si sunt recunoscute ca fiind cele mai productive si aspectoase dintre turcane.
Aceasta varietate s-a format la poalele Parangului in satele momarlanesti Livezeni,Slatinoara,Maleia,Jiet,Cimpa si Rascoala.
Oile jienesti sunt oi de munte, dar se pare ca sau adaptat bine si la campie.
Nu necesita o ingrijire aparte fata de turcana obisnuita, doar la fatat trebuie hranite mai bine si mulse de surplusu de lapte ce ramane de la miei.
Sunt imbracate bine in lana, avand o lana aspra si deasa.Au coarne groase si urechi lungi, in general sunt breze si bucalai pe un negru lucios numit si negru jienesc .
Oile au o greutate la carcasa intre 35-50 kg, si miei la 8 saptamani ajung uneori la o greutate de 18 kg carcasa.Berbeci au intre 120-150 kg in viu si sunt cu coarne rasucite in fata (carciobi).
Productia de lapte care o obtin eu de la oile mele este in medie 2 l pe zi pe cap de oaie in luna mai.Mentionez ca aceste rezultate le obtin de pe oi atent selectate.